Kommunikationen i blodet

Kommunikationen i blodet

Jag arbetar med kommunikation dygnet runt, och det är ingen överdrift. Faktum är att det gör du också, även om det kanske är på ett omedvetet plan … 

Martina Johansson, Biohacking

Kommunikation 24/7

Under en intressant föreläsning (19 jan i Gbg) med Martina Johansson om biohacking slog det mig än en gång hur kul det är att få jobba med kommunikation. Märklig reflektion kan tyckas, eftersom biohacking främst handlar om att optimera vår inre biologi genom olika “hacks”, det vill säga knep som kan vara allt från tankemönster till kost, och vardagsrutiner.

Men faktum är, att en stor del av vår inre biologi bygger på den ständigt pågående livsnödvändiga kommunikation och feedback som äger rum mellan vår hjärna och våra organ. 

Vi kan hjälpa kroppen mot balans genom att äta bra mat, sova ordentligt, röra på oss och umgås med nära och kära. Vi kan ställa till oreda genom att äta skräpmat, stressa, tumma på sömnen i längre perioder och stanna kvar i toxiska relationer. – Kan vi lära oss av vår inre kommunikation för att lyckas bättre på nätet? Javisst!

Vad har biohacking med kommunikation att göra?
– Utöver resonemanget ovan? Inget, tror jag! Utöver resonemanget ovan…

Redo för kommunikations-hack?

Går du runt och otrivs med din kommunikationsstrategi, har diffusa eller uttalade problem som du nästan börjat acceptera som normaltillstånd, säger dig vilja förändra detta men egentligen gör du inget åt din situation? Med tanke på att tiden inte står still är ju detta ingen bra strategi.
– Dags för förändring och förbättring?

Börja med självreflektion

Våra kroppar är finstämda instrument och suveräna på att kommunicera, lyssna och signalera om något är fel. Det är så balans uppstår och det sker utan att vi är medvetna om det. Detta kan du ta lärdom av när det gäller din kommunikationsstrategi – börja med lite sund självreflektion för se över hur du balanserar din kommunikation i sociala medier idag!  

Här följer en tankeövning du behöver göra för att hitta tipsen som gör dig till en mer uppmärksam kommunikatör. Byt ut orden inom citattecken till dess motsatsord för att gå mot att posta inlägg med ett syfte att kommunicera med din målgrupp. Och du, ta tid på dig att reflektera över dina svar…  

Stressar “alltid” och stryker “ofta” tid i kalendern för planering.

Postar “oftast” inlägg med innehåll som är mer relevant för avsändaren än för mottagaren.

Publicerar “oftast” inlägg “utan” en direkt målgrupp i åtanke. 

Tar “aldrig” med en CTA (call to action) så att inlägget “alltid” blir utan ett nästa steg för besökaren.

Delar “primärt” andras inlägg och använder “gärna” social media som digitala anslagstavla.

Anpassar “sällan” inläggen efter var i köpprocessen kunden är och har “vag” kontroll på vad det innebär.

Lyssnar “inte” på vad kroppen signalerar, redan när den viskar.

Utvärderar “aldrig” utfallet av vad tidigare inlägg genererat för att justera innehållet i nästa. 

Precis som du, så har jag kommunikationen i blodet. Dagtid arbetar jag främst inom hälsosegmentet med digital kommunikation, grafisk design, webbdesign och workshops.

Kontakta mig

När du behöver en frilansande webbkommunikatör!

Yogatomte

Hur yogan har hjälpt mig att bli en bättre marknadsförare

Att många yogisar längtar efter fler yogapass runt jul är ingen slump – det som fungerar är bra att göra mer av.

Yoga är inte bara väl investerad tid i både välbefinnande under själva genomförandet (det kan man kanske inte alltid säga om exempelvis ett intervallpass utomhus i november) utan även som prevention mot stress och stel nacke. Här är några exempel:

Tomte yogar knäböj

Flexibel kropp ger flexibel tankeförmåga

Att jobbiga tankar och känslor kan kännas i kroppen, det har vi nog alla upplevt. Men har du tänkt på att det också går åt motsatt håll: en bra flexibilitet och muskelstyrka påverkar hur du känner och tänker. 

Tomte yogar bensträck

Andas rätt och kom ihåg mer

Genom yogan får du bekanta dig med en hel del pranayama – andningsövningar. När kroppen syresätts optimalt gäller det även hjärnan och mer syre ökar verkningsgraden – minnet förbättras. Dessutom kan den glatta muskulaturen i kärlsystemet slappna av och därför belastas inte hjärtat lika mycket.

Tomte yogar - katthund

Förbättrad hållning och bättre kroppskontroll

Att sitta böjd över en dator i flera timmar kan sätta sina spår i både nacke, axlar och rygg. En bra hållning och kroppskontroll ger bättre förutsättningar för att hålla axlarna på plats (inte uppe vid öronen) och undvika obalans som kan leda till smärta.

Tomte yogar armar upp

Hantera stress och behåll kontrollen 

Sist men inte minst: stresshantering. Att utveckla en förmåga att hantera stressfylld situationer med ett större lugn ökar sannolikheten till att du oftare tar bättre beslut. 


Kontakta mig

När du behöver en marknadsförare med yogameriter!

Content 2020

Gott Nytt Content 2020

Året som snart är slut har för mig präglats av att vistas mer utanför än inuti min bekvämlighetszon. Att jobba extra i skolan var grymt effektivt för att öva upp förmågan att presentera ett budskap med instruktioner och hålla kvar ungefär 25 tioåringars uppmärksamhet. Direkt feedback utan omsvep, skulle jag sammanfatta det med.

Tillbaka till skolan efter sommaren, fast då bakom skolbänken istället för framför… Att komplettera marknadsföring med digital kommunikation och produktion ger en grym bas att stå på – jag är redo för 2020! Publicerat innehåll på Tincellas webbplats genomgår en revision och bearbetning pågår.

Planera Innehåll

Är ni redo att ta ett nytt friskt grepp om ert digitala innehåll som ska produceras och publiceras för 2020? Här kommer de mest användbara tipsen jag vill dela med mig av.

1. Tydliggör syftet

Vad vill ni uppnå och hur krokar det i era affärsmål? Det kan exempelvis vara att bygga varumärke och öka kännedomen, skapa engagemang och generera leads, stärka positionen som attraktiv arbetsgivare inför rekrytering.

2. Målgrupp

Vem riktar ni er till? Vad intresserar dem? Vilka utmaningar och behov har de? Ju mer ni vet om er målgrupp, desto mer träffsäkert kan ert innehåll bli.

3. Kanalval

När syftet och målgruppen är definierade är det enklare att välja i vilka kanaler (Facebook, Instagram, Linkedin mfl) ni vill synas. Tänk på att inte sprida er mer än vad er organisation kan hantera.

4. MASTER-mål

För att inte famla i mörkret är det viktigt att sätta mål med aktiviteterna online och sedan följa upp dem. Det hjälper också till med att få alla att dra åt samma håll. MASTER är en akronym som står för:
M – mätbart. Målet ska gå att kvantifiera.
A – attraktivt. Ju mer attraktivt målet är, desto lättare är det att motivera sig för det.
S – specifikt. Du vet vad som förväntas av dig och det är svårt att misstolka.
T – tidsbestämt. Naturligtvis.
E – entydigt. Du har en tydligt bild av vad som förväntas av dig och är ni flera är det viktigt att alla uppfattar målet på samma sätt.
R – realistiskt. En utmaning men ändå upplevas möjligt att uppnå.

5. När? Var? Vem?

Hur ofta ska innehåll publiceras, var ska det publiceras (vilka kanaler) och vem ansvarar för det? Beroende på hur stort ert team är så kan uppgifter delas ut till flera, men det gäller att alla vet sin roll och arbetar mot deadlines.

6. Innehåll

För att strukturera den kreativa fasen att ta fram idéer om innehåll kan följande exempel på huvudrubriker hjälpa:
– Varumärkesorienterat
– Kunskapsorienterat
– Trender i branschen
– Klickbart (“lätt att gilla”)
– Dela andras innehåll (sk kuraterat innehåll)

7. Uppföljning

Alla punkter ovan går att göra mycket mer detaljerade och så även denna sista. Uppföljning av publicerat innehåll kan göras på flera sätt, exempelvis genom:
– Besöksstatistik. Följa upp kampanjer och andra aktiviteter samt se hur webbplatsen används.
– Sökbeteende. Vilka sökord besökarna använder i sökfunktionen eller i externa sökmotorer.

Med denna guide har jag också berättat för dig vilket innehåll du kommer att hitta på min webbplats. 


Kontakta mig

När du behöver hjälp med din Plan för innehåll 2020!